Hankku haastoi, kivaa.

1. Kirja, joka muutti elämääni. José Stevens: Michaelin käsikirja. Meni tajunta nurin joskus 14-vuotiaana, on kai vieläkin vähän.
2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerran. Yksi vain. Fynn: Setä Jumala, täällä Anna.
3. Kirja, jonka tahtoisin mukaan autiolle saarelle. Oinosen Sami vastasi tähän että Kalevala, Hankku vastasi että Raamattu. Molemmat hyviä vaihtoehtoja. Minä voisin ehkä ottaa jonkun hyvän zenistä muistuttavan kirjan, kuten vaikka jonkun Muumi-kokoelman tai Frommia. Hyvä käytännönläheinen vaihtoehto olisi varmaan Henry Thoreaun Elämää metsässä.
4. Kirja, joka teki minusta hupakon. On kai niitäkin, mutten muista mitä. Outo suomennos tuo hupakko, mikä lienee alkuperäinen termi?
5. Kirja, joka sai minut puhkeamaan kyyneliin. Joskus silloin pienenä Maan lapset -sarja. Sittemmin Hyperion-sarja. Ja tietenkin Talvinen tarina, se saa minussa esiin melkein kaikki mahdolliset fyysiset tunteenilmaukset.
6. Kirja, jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksi. Klassikoksi muodostuva selväkielinen opus, mahdollisesti tarinamuotoinen tai sitten ei, joka inspiroisi laajat ihmismassat (tai edes muutamat olennaiset vallan kahvassa olevat) toimintaan niin että sodat loppuisivat, ihmiset olisivat veljiä keskenään, kukaan ei perustaisi turvallisuudentunnettaan omistukseen vaan kykenisi jakamaan toisillekin ja niin edelleen. Eli Yleispätevä Ratkaisu Yhdellä Iskulla, tietenkin. Tai vaihtoehtoisesti joku voisi kirjoittaa kirjan josta selviäisi miten minä kirjoittaisin sellaisen kirjan.
7. Kirja, josta toivon, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu. En minä keksi mitään millä ei olisi paikkaa maailmassa.
8. Kirja, jota luen parhaillaan. Kirjanmerkkejä on seuraavissa: George Orwell - Nineteen Eighty-Four; Jari Pettersson - Shamaaneja, sankareita ja arkkityyppejä; Stephen Powers - The Art Of Getting Over; Mikko Metsähonkala - Valta ja vallattomuus. Koordinoitu konflikti arkkitehtuurissa; Mohandas Gandhi - Tottelemattomuudesta; Pentti Linkola - Unelmat paremmasta maailmasta; Kim Chernin - Nälkäinen minä. Naiset, syöminen ja identiteetti.
9. Kirja, jonka olen aikonut lukea. Kaikki Frommit mitä löydän. Lisää Gandhia. Tommi Liimatan Ei vaikuta keikkaan. Peppi aikoo merille.
10. Haasta viisi bloggaajaa. Ei taida viittä tulla. Heidi, Lauri, Mirja. Jos olet neljäs tai viides henkilö ja haluat tehdä tämän, siitä vaan.