Pitkäperjantain traditioista:

Päivä on perinteisesti paaston ankarin ja kohotettu 1772 pyhäpäiväksi, paljolti pietismin tuolloin korostaman kärsimyshurskauden takia. Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman päivää on vietetty synkissä ja vakaissa tunnelmissa. Tänä ainoana päivänä kirkkovuodessa liturginen väri on musta, kynttilät sammuksissa eikä urkuja soiteta. -- Kodeissa jopa tulen teko oli ennen kiellettyä, joten syötiin kylmiä ruokia jos niitäkään. Valmis mämmi olikin erityisesti pitkäänperjantaihin sopiva paastoruoka. Ruotsin vallan aikaan isännät olivat Suomessakin jossakin määrin omaksuneet tavan piiskata aamulla kaikki lapsensa kuten Pilatus Jeesuksen. Huveja ja kyläilyä ei ole vielä viime vuosinakaan suvaittu, ja pitkänperjantain säidenkin muistetaan useimmiten olleen kehnoja, joten päivä on varmasti tuntunut nimensä mukaan pitkältä.

Lähde: http://www.finlit.fi/tietopalvelu/juhlat/paasiainen/pitkaperjantai.htm



Tänä aamuna oli hyvää dynamiikkaa. Hampaita harjatessa kehitin rungon kahdelle keskeiselle opiskelutehtävälle, ja sitten laitoin rungot ylös. Kirjoitin hieman.

Sitten paistoikin aurinko, lämmitti lasin läpi, ja Groove FM:ltä tuli hyvää musiikkia. Tanssin itsekseni hyvän pienen tossujalkaisen tanssin, ja tiskasin viikon tiskivuoren. Taidan olla tervehtymässä.

Pian voisi uskaltautua ulos aurinkoon - kävellä hitaasti joka päivä avoinna olevaan lähikauppaan ja ostaa mehua.

Joonalle ja Heidille hymyilen taas.