Lissun majatalossa oli kysely, johon vastasin seuraavanlaisia. Vastatkaa tekin hänelle, selkeyttää omiakin näkemyksiä kummasti.

1. Pidätkö blogia?

Pidän.

2. Miksi pidät? Miksi et pidä?

Homma alkoi informaatiokanavana - kätevä keino kertoa kaukana asuville ystäville mitä elämässä tapahtuu ja mielessä liikkuu. Alusta asti motiivina oli myös oman pään selkiyttäminen kirjoittamisen kautta. Nyttemmin keskeiseksi syyksi on muodostunut myös rohkeuden harjoittaminen - mitä uskallan myöntää itselleni ja muille? En minä osaa vain itselleni kirjoittaa, vaikka pitkään kirjoitinkin yksityistä päiväkirjaa. Tuntuu paremmalta olla yhteydessä muihin, vuorovaikutuksessa.

3. Mitä blogisi sisältää? Millainen haluaisit sen sisällön olevan?

Yritän olla kirjoittamatta laiskasti, mutta samalla kieltäydyn sensuroimasta itseäni. Joskus siis tulee tyhmää, arkipäiväistä tai saivartelevaa tekstiä, mutta se on sitten voivoi - en jaksa olla kiva. Blogillani ei ole aihetta, mutta päädyn usein kirjoittamaan lyhyitä väläyksiä musiikista, ihmissuhdedynamiikasta, pienistä mukavista asioista, elämän ja mielen rakennelmista. Ihmisyyttäni kai yritän avata. Mikä liikkuu minussa, liikkuu myös blogissa.

4. Keitä varten pidät blogia? Keiden haluaisit lukevan blogiasi? Keiden tiedät lukevan blogiasi?

Ensisijaisesti kirjoitan itselleni, mutta en osaisi kirjoittaa vain itselleni. Tähän mennessä tuonne ei ole kommentoinut kuin yksi sellainen ihminen, jota en entuudestaan tunne jostakin muusta yhteydestä. Kävijätilastoista voi kuitenkin päätellä, että minulle tuntemattomiakin lukijoita on.

Joskus kirjoitan merkintöjä ihan joku tietty ihminen mielessä. Silloin tällöin se on joku jota en tunne vielä.

Totta kai toivon, että joku saisi teksteistäni jotain, uusia näkökulmia, ideoita tai oloja. En tiedä millainen ihminen se olisi. Lukekoon ketä kiinnostaa.

Suhtautumiseni blogini julkisuusasteeseen on aina ollut ristiriitainen. Joissakin paikoissa ilmoitan blogin kotisivukseni, joissakin en. Joskus tuntuu siltä, että kirjoitan pienelle lähipiirille, joskus siltä että kaikille mahdollisille ihmisille. Tähän päädyin lopulta laittamaan osoitteen, koska eihän tällaista voi kirjoittaa ilman että on joku viittauskohde.

5. Kuinka kauan olet pitänyt blogia? Kuinka kauan aiot pitää blogia?

Marraskuusta 2005. Sopimus voimassa toistaiseksi - sitten kun ei enää ole sanottavaa, olen hiljaa.

6. Luetko muiden blogeja?

Kyllä.

7. Miksi luet? Miksi et lue?

Syyt vaihtelevat. Ystävien blogeja henkilökohtaisesta mielenkiinnosta, vieraiden henkilökohtaisia blogeja hyvän kirjoitustyylin, mielenkiintoisen persoonan tai inspiroivan asenteen vuoksi, kuvablogeja visuaalisen nautinnon vuoksi, joitakin aiheblogeja aiheen kiinnostavuuden vuoksi (esimerkiksi ylläolevan Pasin blogi, Überkuul ja Kulutusjuhla). Myönnän lukeneeni muutamaa blogia myös puhtaasti tirkistelytarkoituksessa, mutta ellei kirjoittajalla ole mitään todellista sanottavaa, tirkistelykin jää lyhyeen. Ajallaan voi tehdä jotain mielenkiintoisempaakin.

8. Millaisia blogeja haluaisit lukea? Millaisia haluaisit blogien olevan?

Harkitusti sommiteltuja tekstejä asiallisista aiheista on nautinto lukea, mutta joidenkin ihmisten tajunnanvirtakin on kiehtovaa. Nykyään etsin enemmän ihmisiä kuin asioita - kirjoittajan tyyli ja asenne vaikuttavat eniten siihen, palaanko lukemaan toisenkin kerran. Jäsentelemättömyys, mitäänsanomattomuus ja kielitajun puute karkottavat minut välittömästi. Netissä teksti on eri asia kuin lehdessä tai kirjassa - pitkiä raskaita tekstejä ei jaksa käydä läpi muuten kuin poikkeustapauksissa.

9. Blogien tulevaisuus - onko sitä?

On sitä. Toivon kuitenkin, että buumi laantuisi sen verran, ettei enää alettaisi pitää blogia vain bloginpitämisen vuoksi. Sellaisesta syntyy väkinäisiä ja turhia tekstejä, joiden kirjoittamiseen käytetyn ajan olisi voinut käyttää paremminkin.

----

Lisään tähän vielä, että minusta olisi aika hemmetin kivaa jos ne tuntemattomatkin lukijat ilmaisisivat itsensä minulle ja kertoisivat että mitä helvettiä täällä tekevät, hä. Onko tässä muka jotain mielenkiintoista? Ja ärsyttääkö muita yhtä paljon kuin minua se, että kirjoitan laiskoja tekstejä, kuten esimerkiksi nuo kaksi edellistä? Luen kyllä mielelläni itse ne uudelleen, koska ne auttavat minua muistamaan mitä oikein tapahtui, auttavat kirjoittamaan elämäni tarinoiksi. Jäsentelemään, dokumentoimaan.

Onko minulle ihan sama onko tätä kiva lukea vai ei?